Brynza je nejoblíbenější slovenský potravinou pro téměř tři čtvrtiny Slováků. Lidé ji mají rádi pro její jedinečnost, výrazně odlišnou chuť (66 procent) a zdravotní benefity (25 procent).
Podle průzkumu, který si nechala vypracovat společnost Billa v červnu, první pětku typických Slovenská výrobků uzavírají společně na pátém místě oštiepok, parenica a karabáčky. Žinčica obsadila třetí místo v žebříčku, pivo druhou pozici.
“Chtěli jsme lépe porozumět tomu, co je pro Slováky stále typická potravina, jak ji konzumují, při jakých příležitostech a co jsou jejich oblíbené kombinace,” informovala agenturu SITA mluvčí společnosti Billa Kvetoslava Kirchnerová.
Lidé podle průzkumu naše tradiční sýrové výrobky rádi příležitostně kombinují is různými nápoji. “Oštiepků, parenice nebo karabáčky si nejvíce lidé vychutnávají s pivem, které se zároveň ocitlo v žebříčku na druhém místě za brynzou. Ovčí sýr zas zvyknou zapíjet zakysanými výrobky,” řekl Michal Vyšinského z agentury 2muse.
Z výsledků průzkumu dále vyplývá, že karabáčky dělají společnost u televizoru polovině Slováků (49 procent) a brynzu konzumují běžně jako součást pravidelného stravování více než tři čtvrtiny (76 procent).
“Zájem Slováků o slovenské výrobky je velký. Až čtyři z pěti oceňují zejména jejich chuť a čerstvost, ale nezapomínají ani na tradici a jejich původ. Dokonce, v některých případech záleží původ výrobku více než jiné faktory, “doplnila mluvčí společnosti Billa.
Průzkum TOP 20 Slovenská potravin vypracovala pro společnost Billa agentura 2muse na základě kvantitativního ad-hoc průzkumu formou on-line panelu s řízeným přístupem na vzorku 1 005 respondentů. Terénní sběr dat probíhal v rozmezí data 11. června až 18. června 2020.
